Lue tai lataa hakukoneoptimointi opas ilmaiseksi | opas päivitetty 29.12.2016

Hakukoneoptimointi opas on tehty niille, joille hakukoneoptimointi on täysin tuntematon käsite. Sinun ei tarvitse tietää hakukoneoptimoinnista mitään aloittaaksesi. Oppaassa on käytetty tekniikoita maailman suosituimmasta MOZ:in tekemästä Beginners Guide to Seo hakukoneoptimointi oppaasta. Moz:in opasta on ladattu yli miljoona kertaa maailmalla ja käytetään edelleen hakukoneoptimoinnin opetuksessa.

 

Mitä on hakukoneoptimointi?

Hakukoneoptimointi on tapa, jolla voidaan parantaa nettisivujen sijoitusta hakukoneissa. Muutama vuosi sitten hakukoneoptimointi sai huonon maineen kun optimoinnin ammattilaiset käyttivät tekniikoita, joilla pystyttiin huijaamaan sivusto Googlen kärkeen (esim. spämmäämällä. Nykyisin Google ja muut suuret hakukoneet muuttivat algoritmejään niin, että huijaaminen on erittäin vaikeaa tai lähes mahdotonta. Nykyään hakukoneoptimoinnista voidaan sanoa, että sillä varmistetaan, että nettisivusi on tehty hakukoneiden ohjeistuksen mukaisesti.

Hakukoneoptimoinnin toimenpiteet voidaan jakaa kahteen eri kategoriaan.

1. Sivuston sisäiseen optimointiin
Hakukoneet pyrkivät näyttämään mahdollisimman osuvat linkit jokaisessa käyttäjän tekemässä haussa. Sisäisellä optimoinnilla voidaan optimoida sivut haluttuihin hakutermeihin ja parantamaan hakusijoitusta kilpailijoihin nähden.

2. Sivuston ulkoiseen optimointiin
Sivuston ulkoisella optimoinnilla parannetaan sijoitusta hakutuloksissa. Hakukoneet arvioivat kuinka luotettava sivusto on laskemalla moniko muu luotettava sivusto linkittää siihen. Ulkoiseen optimointiin voidaan laskea myös yrityksen/nettisivun maine. Jos monet hakevat hakukoneesta sivustoasi sen nimellä esimerkiksi televisionmainoksen takia, hakukoneet nostavat sivustosi luottoluokitusta.

 

Hakukoneoptimointi ennen ja nyt

Kun hakukoneoptimointi alkoi 1990-luvun puolivälissä, hakukoneisiin piti manuaalisesti syöttää tiedot tai kirjoittaa sivulle useaan kertaan sana, jolla haluttiin näkyä hakukoneessa. Tämä aiheutti avainsanojen laajan spämmäämisen. Nykyään Google on poistanut käytöstä meta-keywords tagin ja avainsanojen spämmääminen saattaa haitata hakukonenäkyvyyttäsi. Lisää tietoa avainsanoista ja niiden käyttämisestä tulossa myöhemmin tässä oppaassa.

Vuonna 2004 tajuttiin, että hakunäkyvyyteen vaikutti montako muuta sivua linkittää sinun sivullesi. Alkoi linkkien massaostaminen hämäriltä blogeilta ja linkkilistoista. Ostamalla tarpeeksi linkkejä sai minkä tahansa nettisivun näkymään hyvin Googlessa pienellä vaivalla. Nykyään ainoastaan linkit luotettavilta toimijoilta vaikuttavat hakukonenäkyvyyteen (luotettavaksi voidaan luokitella sellainen sivusto, joka näkyy oman alansa hakutulosten kärjessä). Linkki saisi myös mieluiten tulla sellaiselta sivulta, joka käsittelee samaa aihetta kuin oma sivustosi. Huonot linkit eivät välttämättä vaikuta hakukonenäkyvyyteen (Lue artikkeli Linkkien rakennusopas ja Ostin 20,000 linkkiä. Näin ne vaikuttivat hakukoneoptimointiin.).

2011 Google kertoi sosiaalisen median vaikuttavan hakukonenäkyvyyteen. Sosiaalisen median linkit ja tykkääjämäärät eivät suoranaisesti vaikuta hakukonenäkyvyyteen, mutta laadukkaan seuraajaryhmän kasvattaminen saa yrityksesi nimen ihmisten mieleen ja tätä kautta parantaa hakukonenäkyvyyttä. Lue lisää artikkelista Miten sosiaalinen media vaikuttaa hakukonenäkyvyyteen?

Google ja muut hakukoneet muuttavat algoritmejään sitä mukaan kun huomaavat, että niitä väärinkäytetään. Vaikka jokin hämäräkeino saattaa nyt vaikuttaa hakukonenäkyvyyteen, se tullaan ennemmin tai myöhemmin korjaamaan. Sivustot, jotka ovat päässeet hämäräkeinoilla ylös hakutuloksissa saattavat tippua hakutulosten pohjalle. Tekemällä hakukoneoptimointia hakukoneiden ohjeiden mukaisesti varmistetaan laadukas näkyvyys, joka ei katoa.

Hakukoneoptimoinnin tulevaisuus on epävarmaa. Varmaa on kuitenkin se, että hakukoneoptiomointi ei ole kuollut.

 

Miksi nettisivuni tarvitsee hakukoneoptimointia?

Tärkeä syy tehdä hakukoneoptimointia on tehdä nettisivuistasi sellaiset, joita sekä käyttäjät, että hakukoneet ymmärtävät. Vaikka hakukoneet ovat kehittyneet valtavasti vuosien varrella, eivät ne silti ymmärrä nettisivua niin hyvin kuin ihminen. Hakukoneoptimointi auttaa hakukonetta selvittämään mitä sivun sisältö koskee ja kenelle sisältö on hyödyllistä.

Kuvittele, että lataat nettiin kuvan mustasta koirasta. Ihmismieli tajuaa heti, että kyseessä on ehkä labradorinnoutaja, joka leikkii puistossa. Hakukonekone taas ei pysty ymmärtämään kuvaa lähellekkään samalla tavalla. Tästä syystä on tärkeää, että hakukoneoptimoinnilla selitetään hakukoneelle mitä kuva esittää. Tämän jälkeen hakukone voi listata kuvan asiaankuuluviin hakuihinsa kuten ”labradorinnoutaja puistossa”.

Ymmärtämällä hakukoneoptimoinnin tekniikat ja rajoitukset pystyt rakentamaan hyvän näkyvyyden nettisivuillesi.

 

Voinko tehdä hakuoneoptimoinnin täysin itse?

Hakukoneoptimoinnin maailma on monimutkainen, mutta usein jo perusteiden tietäminen riittää. Pieninkin määrä tietoa hakukoneiden arviointiperusteista voi olla ratkaiseva tekijä näkyvyydessä. Hakukoneiden tärkeys maailmassa alkaa olemaan jo niin suuri, että itse sanoisin hakukoneoptimoinnin perusteiden olevan jo yleissivistystä.

Vastauksena esittämääni kysymykseen: Kyllä. Voit tehdä hakuoneoptimointia täysin itse mikäli pystyt käyttää aikaa sen oppimiseen ja jatkuvaan viilaamiseen. Suomessa ja maailmalla on satojatuhansia yrityksiä, jotka tarjoavat hakukoneoptimointipalveluita, mutta usein menetelmät joita nämä yritykset käyttävät eroavat toisistaan valtavasti. Jos harkitset hakukoneoptimoijan palkkaamista, suosittelen valitsemaan sellaisen yrityksen, jolla on hakukoneoptimoinnista konkreettista näyttöä ja referenssejä.

Hakukoneiden tärkeys maailmassa alkaa olemaan jo niin suuri, että itse sanoisin hakukoneoptimoinnin perusteiden olevan jo yleissivistystä.

 

Paljonko minun pitää lukea Hakukoneoptimointi opas aloittelijalle -oppaasta, jotta tiedän perusteet?

Jos haluat tosissasi parantaa sivustojesi hakukonenäkyvyyttä, mutta olet pihalla yleisesti koko hakukoneoptimoinnista niin suosittelen lukemaan oppaan kannesta kanteen. Yritin tehdä oppaasta mahdollisimman helppolukuisen, jotta kuka tahansa voi sen lukea. Oppaasta on myös ladattava versio.

Jokainen kohta oppaasta on tärkeä vaihe hakukoneoptimoinnissa.

 

Googlen antamat suositukset hakukoneoptimointiin

Google ei paljasta paljoakaan toiminnastaan. Tässä kuitenkin muutama Googlen antama suositus miten pystytään parantamaan sijoituksia Googlessa.

 1. Tee nettisivut ihmisille, eikä roboteille tai hakukoneille.
 2. Älä yritä huijata ihmisiä tai näyttää eri sisältöä ihmisille ja hakukoneille.
 3. Tee nettisivut, jossa on selkeä hierarkia ja tekstipohjaisia linkkejä. Jokainen sivustosi sivulle pitää olla vähintään yksi tekstilinkki. Hakukoneet eivät osaa käyttää hakulomakkeita.
 4. Kirjoita uniikkia ja informaatiorikasta tekstiä. Vältä kirjoitusvirheitä.
 5. Varmista, että <title>, <alt> ja muut elementit käyvät yhteen sivun sisällön kanssa
 6. Käytä avainsanoja luodaksesi käyttäjäystävällisiä URL osoitteita.
 7. Käytä vain yhtä URL:ia per sivu (tai kerro hakukoneelle kopiosta canonical tagilla)

 

Bingin antamat suositukset hakukoneoptimointiin

Bing hakukoneen antamat ohjeet sijoitusten parantamiseen sen hakutuloksissa. Monet Bingin suosituksista ovat samoja kuin Googlella, nämä on jätetty pois alla olevasta listasta.

 1. Varmista, että sivustosi sisältö ei ole piilotettuna ”rich mediaan” kuten Flashin, Javascriptin tai Ajaxin sisälle.
 2. Luo uutta sisältöä säännöllisesti
 3. Älä upota tärkeää tekstiä kuviin.

 

Miten ihmiset käyttävät hakukoneita?

Ihmiset käyttävät hakukoneita eri tarkoituksiin. Nämä haut voidaan jakaa kolmeen eri ryhmään.

 1. Haen tekemistä: Haluan tehdä jotain, kuten ostaa lentolipun tai kuunnella musiikkia.
 2. Tiedon hakua: Haluan tietää koska bändillä on keikka tai mikä on Tampereen paras ravintola
 3. Navigointi: Haluan päästä tiettyyn paikkaan internetissä kuten Facebookiin tai iltalehden etusivulle.

Kun käyttäjä näpyttelee haun hakukoneeseen, onko hän tyytyväinen hakutuloksiin? Tämä on kysymys, johon hakukoneet yrittävät vastata miljoonia kertoja vuorokaudessa. Hakukoneiden päätehtävä on tuottaa relevantteja hakuja käyttäjilleen. Kysy siis itseltäsi: Mitä minun kohdeyleisöni hakee ja miten voisin sen heille toimittaa?

Mitä minun kohdeyleisöni hakee ja miten voisin sen heille toimittaa?

Tee testi: Hae Googlesta oman alasi hakusanoilla ja katso minkälaista sisältöä kilpailijasi ovat kirjoittaneet sivuilleen.

 

Hakukoneoptimointi opas luku 1.
Sivuston sisäinen hakukoneoptimointi

Sivuston sisäisellä optimoinnilla tarkoitetaan itse sivustossa tehtäviä toimenpiteitä. Tässä kappaleessa käydään tärkeimmät läpi. Yritin kirjoittaa jokaisen kohdan mahdollisimman selkeästi.

 

1.1 Tutki millä haulla haluat kunkin sivun näkyvän

Ennen varsinaista hakukoneoptimointia on hyvä tarkistaa minkälaisilla hauilla kohderyhmäsi hakee palveluitasi. Ota tähän käyttöön Googlen avainsanojen suunnittelija. Työkalulla voit testata hakutermien hakumäärät ja valita oikeat sanamuodot. Anna alkuun työkalulle yksi tai useampi hakutermi. Työkalu antaa tämän jälkeen arviot paljonko termillä haetaan ja ehdotukset muista samankaltaisista hauista.

Tee lista, johon kirjoitat jokaiselle sivustosi sivulle hakutermin (avainsanana) millä haluaisit sivun näkyvän hakukoneessa. Paras hakutermi ei välttämättä ole kuitenkaan se mitä haetaan eniten. Valitse sellainen hakutermi, jonka luulet tavoittavan parhaiten oman kohderyhmäsi. Muista myös käyttää samaa hakutermiä vain kerran per sivu. Älä siis optimoi kahta eri sivua samalle hakutermille.

Määrittele aina tarkka sijainti. Esimerkiksi jos pyrit näkymään haussa ”Putkimies Tampere”, mutta sivuillesi on kirjoitettu ”Teemme putkimiestöitä Pirkanmaan alueella”. Hakukone ei osaa yhdistää Tamperetta Pirkanmaahan.

Voit lukea avainsanatutkimuksesta enemmän artikkelissa Mikä on avainsanatutkimus?

Alla olevassa esimerkissä sanamuoto ”parturi” haetaan Tampereella huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi ”kampaaja” haulla. Tässä tapauksessa olisi ehkä viisainta optimoida sivu ”parturi kampaamo tampere” hakutermille.

Hakukoneoptimointi opas Google Avainsanatyökalu

 

1.2 Nettisivujen rakenne

Hakukoneet ovat visuaalisest rajoittuneita ihmisiin verrattuna. Nettisivut hakukoneen silmin näyttävät hyvin erilaisilta kuten alla olevasta kuvasta näkyy.

Hakukoneoptimointi opas hakunäkymä

Jotta nettisivusi olisi mahdollisimman hakukoneystävällisiä. Jotta hakukoneet pystyisivät lukemaan sivustosi sisällön on tärkeää, että tekstisisältö on HTML muodossa. Flash, Java Appletit, teksti kuvan sisällä ja muut vastaavat eivät indeksoidu hakukoneisiin.

Varmista, että sivuston sisäinen navigointi on selkeä.
Sivuston sisällä pääsee liikkumaan mihin tahansa maksimissaan kolmella linkin klikkauksella. Hyvin esillä oleva sisältö lasketaan ensiarvoisen tärkeäksi. Vanhat uutisartikkelit ja blogitekstit, jotka hautautuvat uusien alle saattavat näkyä huonommin hakukoneissa.

Jaa jokainen aihealue omalle alasivulleen.
Älä tee ns. ”yksisivuisia nettisivuja”. Hakukone lukee ja indeksoi jokaisen alasivun teeman ja luokittelee sen käsittelemään tiettyä aihetta. Jos aiheita on useimpia samalla sivulla (esim. kaikki palvelut ahdettu samalle alasivulle) hakukoneen on vaikea päätellä mitä asiaa sivu käsittelee.

 

1.3 Alasivun sisällön optimointi hakutermille

Hakukoneet päättelevät sivun tekstisisällöstä mitä asiaa kyseinen sivu käsittelee. Alasivu pitää siis alusta asti rakentaa ja optimoida halutulle hakutermille. Alla esimerkki yrityksestä, jonka sivu on optimoitu haulle ”viemärin avaus”. Kohdat käydään läpi vielä tarkemmin alla.

 Hakukoneoptimointi opas sivun hakukoneoptimointi

Sivun URL osoite
Sivun url osoite pitää sisältää halutun hakutermin. Tämä parantaa sivun näkymistä halutulla haulla, sekä lihavoittaa URL osoitteen hakutuloksissa. Käyttäjä todennäköisimmin klikkaa sellaista linkkiä, joka kuvastaa täysin hänen tekemäänsä hakua.

Capture

Sivun otsikko
Lisää hakutermi sivun suurimpaan otsikkoon (h1 tagiin). Sivun otsikko tulisi olla ensimmäinen tekstinpätkä sivulla ja sillä on suurempi painoarvo kuin teksisisällöllä. On suositeltavaa, että käytät hakutermiä myös muissa otsikko tageissa (h2, h3, h4 jne).

Sivun tekstisisältö
Rakenna sivun tekstit niin, että siellä esiintyy haluttu hakutermi. Älä kuitenkaan ”spämmää”. Rakenna sisältö ensisijaisesti niin, että se on helppolukuinen ihmisille. Hyvä nyrkkisääntö on, että sivulla esiintyy hakutermi noin kahdessa prosentissa kaikista sanoista.

Tee laaja tekstisisältö. Kirjoita jokaiselle sivulle vähintään 300 sanaa. Tutkimusten mukaan sivut, joissa on paljon tekstiä näkyvät paremmin hakutuloksissa kuin lyhyet sivut. Sanojen maksimimäärää ei ole.

Kuvan ALT tekstit
ALT teksti on kuvan koodiin asetettava tagi, joka kertoo hakukoneelle mitä kuva esittää. Sisällytä hakutermi ALT-tekstiin.

 

WordPress sivustoissa ylläolevat kohdat ovat helppo tarkastaa Yoast Seo Tool lisäosalla.
(HUOM: Alla olevassa kuvassa on suomennusvirhe. ”suositeltu maksimimäärä…” pitäisi olla ”suositeltu minimimäärä…”

Hakukoneoptimointi opas Yoast Seo

 

1.4 Linkittäminen ulkoisille sivustoille

On suositeltavaa, että jokaisella sivulla on vähintään yksi linkki ulkoiselle sivustolle. Kun Google ja muut hakukoneet yrittävät päätellä sivustosi sisällön perusteella mitä aihetta sivu käsittelee, ne ottavat huomioon tässä päättelyssä jos sivu linkittää toiselle sivustolle, joka käsittelee samaa aihetta. On olemassa näyttöä, että ulkoisten linkkien sisällyttäminen vaikuttaa sijoituksiin hakutuloksissa.

Hyvä ulkoinen linkki:

 1. Osoittaa laadukkalle sivustolle. (Laadukkaaksi voidaan lukea sivusto, joka on oman alansa hakutulosten kärjessä)
 2. Käsittelee samaa aihealuetta kuin linkittävän sivun haluttu hakutermi
 3. Linkki avautuu uuteen välilehteen (Linkissä on html-koodi: target=”_blank”) eli käyttäjä ei poistu sinun sivustoltasi linkkiä painettaessa vaan tämä sivusto avautuu käyttäjälle uuteen välilehteen.

Hakukoneoptimointi opas ulkoinen linkki

1.5 Sivun meta-tiedot vaikuttavat tekstiin hakutuloksissa

Sivun meta-tiedot ovat vain hakukoneille tarkoitettuja koodinpätkiä. Meta-tiedoilla voidaan määritellä millä sanoilla sivu näkyy hakutuloksissa.

Toisin kuin yleisesti luullaan: meta-tiedot eivät suoranaisesti vaikuta hakukonenäkyvyyteen. Hyvin räätälöidyllä ”mainostekstillä” voidaan kuitenkin vaikuttaa moniko klikkaa hakutuloksissa juuri sinun linkkiäsi eikä kilpailijan.

Meta-avainsanat.
Google ei enää huomio meta-avainsanoja millään lailla. Bing käyttää meta-avainsanoja edelleen avainsanaspämmääjien etsimiseen. Älä siis käytä meta-avainsanoja optimoinnissa.

Meta-kuvaus
Kuvauksella voidaan määrittää teksti, joka näkyy hakutuloksissa. Jos kuvaus puuttuu, hakukoneet päättelevät sen sivuston sisällöstä. Usein hakukoneen päättelemä teksti ei ole hyvä ”mainos” linkillesi.

Sisällytä sivun hakutermi meta-kuvaukseen. Tällöin haussa esiintyvät sanat ovat lihavoituneena hakutuloksissa.

Alla esimerkkihaku ”Parturi Helsinki”

metakuvaus Hakukoneoptimointi opas

Meta-kuvaus saa olla ensintään 156 merkkiä! Jos merkkiraja ylittyy, hakukoneet katkaisevat tekstin keskeltä. Yritä käyttää kuitenkin kaikki 156 merkkiä tai vähän alle, jotta teksti näyttää mahdollisimman houkuttelevalta.

Kuvauksen teksti pitää myös esiintyä sivulla! Parhaassa tapauksessa meta-kuvaus on kopioitu täysin sivun tekstistä. Jos kuvaus ja sivuston teksti ovat eri tekstejä, hakukone ohittaa määritellyn kuvauksen ja päättää sen itse.

Sivun otsikko (<title>)
Otsikko ei varsinaisesti kuulu meta-tageihin, mutta vaikuttaa silti hakutuloksissa näkyvään tekstiin. Sisällytä hakutermi sivun otsikkoon ja pidä huoli, että otsikko on vähintään 40 merkkiä, mutta enintään 70 merkkiä. Liian pitkä otsikko katkeaa kesken lauseen.

 

WordPress-sivustoilla meta-tiedot ja otsikot ovat helppo tarkistaa Yoast Seo Toolilla.

Yoast SEO Hakukoneoptimointi opas

 

1.6 Varo kopioitua sisältöä!

Hakukoneet rakastavat uniikkia sisältöä ja vihaavat kopiotua. Jos päätät kopioida/siteerata tekstiä esimerkiksi Wikipediasta, et todennäköisesti tule näkymään kovin korkealla hakutuloksissa. Hakukoneet rakastavat uniikkia sisältöä, koska se tarjoaa käyttäjälle uuden näkökulman.

Mieti jos kilpailijasi voisivat vain kopioida kaikki nettisivustosi tekstit omille sivuilleen ja päihittää niillä sinut hakusijoituksissa. Tämä on yksi syy miksi hakukoneet eivät huomio kopioitua sisältöä hakukoneoptimoinnissa.

Se joka kirjoitti teksin ensin näkyy usein parhaiten. Kopiojat päätyvät hakutuloksissa pohjalle. Varsinkin verkkokaupoissa tämä esiintyy valitettavan usein. Kymmenet jälleenmyyjät kopioivat tuotetekstit  suoraan valmistajalta, koska se on helpointa. Tämä kuitenkin kostautuu.

Alla esimerkki ”iPhone 6s verkkokauppa” haulle. Suurissa suomalaisissa verkkokaupossa on suoraan Apple.com:ista kopioitu tuoteteksti. Verkkokauppa.com:issa on uniikki tuoteteksti.

tuplasisalto Hakukoneoptimointi opas

 

1.7 Varo myös sivustosi sisällä esiintyvää tuplasisältöä

Usein esiintyy myös sivuston sisäistä tekstinkopiointia. Eli sama sisältö näytetää kahdessa tai useammassa eri paikassa. Tässä muutama yleisin syy tuplasisällölle:

 1. Samalle sivulle on asetettu useita url osoitteita
  • Parametrit. Esim. sinunyritys.fi?vari=sininen,  sinunyritys.fi?vari=punainen
  • Sivusta on printattava versio. Esim.  sinunyritys.fi/palvelu ja sinunyritys.fi/print/palvelu
  • Session ID:t. Esim sinunyritys.fi/palvelu ja sinunyritys.fi/palvelu?SESSID=123
 2. Sivustolla osoittaa kaksi tai useampi eri domain-nimeä. Esim: sinunyritys.fi ja sinunyritys.com

Hakukoneet eivät pidä tuplasisällöstä sen enempää kuin kopioidusta sisällöstäkään. Joskus hakukoneiden hakutuloksiin saattaa päätyä väärä versio sivusta.

Tuplasisältö voidaan korjata helposti
Hakukoneet ovat ottaneet tähän ongelmaan yhteisen HTML tagin: Canonical. Canonical-tagilla pystytään osoittamaan hakukoneelle mikä versioista on se mitä halutaan näyttää hakukoneessa ja mikä versio on kopio. Näin hakukone jättää huomioimatta kopiodun sisällön ja näyttää hakutuloksissa vain yhden version sivusta.

WordPressin käyttäjät voivat käyttää Canonical tagia helposti Yoast Seo Toolilla.
Valitse välilehdistä ”edistyneet” osio ja kirjoita kanoninen URL osoite kenttään sivun tai artikkelin oikea versio.

Yoast SEO Edistyneet Hakukoneoptimointi opas

1.8 Varmista, että sivustot toimivat mobiililaitteilla.

Tämä on helpointa toteuttaa tekemällä sivusto responsiiviseksi. Eli sivun sisältö skaalautuu näytön mukaan. Hakukonemaailman sivusto on responsiivinen. Jos olet tietokoneella, kokeile pienentää selaimen ikkunaa ja katso kuinka tekstin koko ja asettelu vaihtuu näytön koon mukaan.

En suosittele tekemään erillisiä sivuja mobiililaitteille. Luot helposti vahingossa tuplasisältöä. Myös sivujen päivittäminen on hankalampaa.

Huhtikuusta 2015 Google ilmoitti palkitsevansa mobiilioptimoidut sivustot paremmalla näkyvyydellä mobiililaitteissa. Tutkimusten mukaan hakutuloksissa ei kuitenkaan toistaiseksi ole näkynyt radikaaleja muutoksia lokakuuhun 2015 mennessä. Todennäköisesti mobiilioptimointi vaikuttaa eniten vain uusille nettisivuille.

Voit kokeilla miten Google arvioi sivustosi mobiilioptimoinnin tällä työkalulla Googlen mobiili ja nopeustesti

 

1.9 Sivun latausnopeus

Hakukoneilla on rajatut resurssit internetin läpi koluamiseen. Jos sivustosi lataantuu erittäin hitaasti saattaa olla, että Google ei pääse indeksoimaan sivustoa ollenkaan. Toiseksi myös ihmisillä on internetissä lyhyt pinna. Hitaasti lataantuvat sivut vaikuttavat käyttäjäkokemukseen, joka vaikuttaa epäsuorasti hakukonenäkyvyyteen.

Testaa sivustosi latausnopeus tällä työkalulla Pingdom Tools

 

Hakukoneoptimointi opas luku 2.
Sivuston ulkoinen hakukoneoptimointi

Nyt kun sivuston sisäisen hakukoneoptimoinnin perusteet ovat kunnossa voidaan keskittyä ulkoiseen optimointiin. Ulkoinen optimointi siis tarkoittaa muilla kuin omilla sivuillasi tehtävää hakukoneoptimointia kuten Sosiaalisen median käyttö ja linkitykset.

 

2.1 Sosiaalisen median hyödyntäminen

Sosiaalista mediaa voidaan hyödyntää hakukoneoptimoinnissa lähinnä yrityksen ja brändin mainetta kasvattamalla. Näy laajasti some-kanavilla missä kohderyhmäsikin liikkuu. Jaa mielenkiintoista sisältöä ja kerää seuraajia. Aikanaan kun maineesi somessa on kehittynyt ihmiset tuntevat yrityksesi paremmin, ihmiset alkavat hakea sinua hakukoneella. Tämä parantaa hakukonenäkyvyyttäsi.

Linkit sosiaalisesta mediasta eivät niinkään paranna hakukonenäkyvyttä. Lue lisää artikkelista Miten sosiaalinen media vaikuttaa hakukonenäkyvyyteen?

 

2.2 Linkkien rakennus

Linkit ulkoisilta sivustoilta on monien ammattilaisten mielestä tärkein asian hakukoneoptimoinnissa. Linkeissä vaikuttaa niiden laatu eikä määrä. Linkki megasuositulta sivulta kuten Helsingin sanomilta on arvokkaampi kuin 200 linkkiä hämäriltä blogeilta. Lue Ostin 20,000 linkkiä. Näin ne vaikuttivat hakukoneoptimointiin.

Googlen etu on, että linkit syntyvät luonnollisesti. Eli sivustosta kiinnostunut ihminen jakaa sivun sosiaalisessa mediassa tai vaikka blogi postauksessaan. Kun linkkejä rakennetaan itse, pitää olla varovainen, ettei linkkejä luo liikaa. Linkit tulee rakentaa kuin ne olisivat tulleet luonnollisesti eri käyttäjien tekeminä.

Lue linkkien rakentamisesta tarkemmin Linkkien rakennusoppaasta

 

3.2 Lisää yrityksesi Google my business palveluun (Entinen Google Maps for business)

Lisäämällä yrityksesi Googlen karttapalveluun näyt karttalistassa kun joku hakee alaasi liittyvillä hakusanoilla.

Alla esimerkki hausta ”katsastus tampere”. Karttalinkeissä ylimpänä eli parhailla paikoilla näkyvät ne yritykset, joiden nettisivut ovat hakutulosten kärjessä. Jos sivustosi näkyy huonosti Googlessa, myös karttalinkkisi näkyy huonosti.

On myös suositeltavaa, että lisäät yrityksesi nimeen kaikista tärkeimmän hakutermisi. Esimerkiksi, jos tarjoat kotisiivous palveluita niin kirjoita Google My Business palveluun yrityksen nimi kohtaan ”Kotisiivous | Yrityksen nimi Oy”

Hakukoneoptimointi opas

 

Hakukoneoptimointi opas loppusanat

Onneksi olkoon. Olet nyt lukenut tämän 2000 sanaisen aloittelijan hakukoneoptimointioppaan. Jäikö joku askarruttamaan? Oletko jostain erimieltä? Kommentoithan sivuston alareunaan palautteesi. Jaathan opasta myös muille.

Kommentit

Kommenttia