Usein sanotaan, että huonolaatuiset linkit eivät vaikuta hakukonenäkyvyyteen. Tai saattavat jopa huonontaa hakukonenäkyvyyttä. Tämä kuulostaa omaan korvaani loogiselta käyttäytymiseltä hakukoneilta, mutta halusin myös testata tämän käytännössä.

Sivustoksi testiin valitsin erään hylätyn projektini. Sivuston alkuperäisenä ideana oli testata kopioidun sisällön vaikutusta hakukonenäkyvyyteen. Sivusto on kirjoitettu suomenkielellä ja sai testin alussa noin 20 kävijää päivässä, joista 15 tuli Googlesta.

 

Vitosella 20,000 linkkiä.

Selailin hetken kansainvälistä Fiverr.com sivustoa. Fiverrin ideana on tarjota kauppapaikka ihmisille, jotka tuottavat eri palveluita viiden dollarin hintaan. Ei kestänyt kauaakaan kun löysin lupaavan toimittajan, joka tarjosi 20,000 linkkiä laadukkaista lähteistä viiden dollarin hintaan.

Tilaaminen kävi suhteellisen kivuttomasti. Minun piti toimittaa kaksi eri tekstitiedostoa. Toiseen pyydettiin toimittamaan rajaton määrä URL osoitteita, joihin linkit osoittavat ja toiseen rajaton määrä ankkuritekstejä valitsemillani avainsanoilla. Maksu onnistui helposti PayPalin kautta.

Linkki

Kolmen päivän päästä tuli sähköposti

Sähköpostissa kerrottiin, että työ on suoritettu. Liitteenä toimitettiin kaksi .zip tiedostoa, jotka sisälsivät kaikki URL osoitteet johon linkki on asetettu. Yllättäen URL osoitteita olikin jopa 39,267 kappaletta! Katso koko lista linkeistä Google drivesta täältä. Kävin läpi kourallisen linkeistä ja kävi ilmi, että suurin osa oli englanninkielisiltä sivustoilta, mutta seassa oli myös Puolalaisia ja Venäläisiä sivustoja.

Capture

 

Miten linkit vaikuttivat hakukonenäkyvyyteen?

Lyhyt vastaus: toistaiseksi eivät mitenkään. Tätä artikkelia kirjoittaessani on kulunut 30 vuorokautta linkkien ostamisesta ja Google Analyticsin kävijämäärissä ei näy radikaaleja muutoksia.

Alla kuvakaappaus Googlekävijöistä. Ei näkyvää muutosta kävijämäärissä.

Linkit-ostettu

Alla kuvakaappaus Google Webmastersin hakujen keskimääräisestä sijainnista: ei näkyvää muutosta

kyselyt-google-haku

 

Mikseivät linkit toimineet?

Osa syystä on, että oma sivustoni on huonolaatuinen. Vaikka hakukoneoptimointi on tehty laadukkaasti, sisältö on huonolaatuista kopiotua sisältöä.

Suurimmat syyt linkkien toimimattomuuteen on kuitenkin

  1. Linkit tulevat sivustoilta, jotka eivät näy hyvin Googlessa. Muutamassa sivustossa Google jopa varoitti sivuston sisältävän viruksia.
  2. Sivustot ovat kirjoitettu eri kielellä.
  3. Sivustojen aihealueet poikkeavat täysin oman sivustoni aihealueesta.
  4. Sivustoilla on kymmeniä tuhansia muitakin linkkejä (eli sivustolla on Googlen silmissä huono maine).
  5. Linkeistä ei tule yhtäkään kävijää.

Maksoin siis vitosen enkä saanut sillä yhtikäs mitään. Tai pahimmassa tapauksessa huonot linkit saattavat antaa signaalin hakukoneille, että minunkin sivustoni on huonolaatuinen spämmisivu.

 

Artikkelin päivitys 15.1.2016

Nyt neljä kuukautta myöhemmin on nähtävissä suhteellisen kova nousu hakutuloksissa (linkit ostettu 30.9.2015).

Capture

 

Outoa on kuitenkin, että suurin osa linkeistä on kadonnut. Päälle 39 000 linkistä on jäljellä enää 483 kpl. Todennäköisesti sivustot, joissa linkkejä oli on suljettu tai linkit ovat poistettu. On siis vaikea vetää johtopäätöksiä johtuiko hakunäkyvyyden parantuminen linkeistä vai jostain muusta syystä.

Capture

 

 

Yhteenveto

Jatkan tämän artikkelin päivittämistä muutaman kuukauden välein. Raportoin kävijämääristä ja sijoituksista hakutuloksissa. Tässä vaiheessa on kuitenkin aika selvää, että huonolaatuisilla linkeillä ei päästä hakutulosten kärkeen. Lue kirjoittamani Linkkien rakennusopas ja rakenna omalle sivustollesi laadukkaita linkkejä.

Kommentit

Kommenttia