Hakukoneoptimointiin kuuluu paljon väärinkäsityksiä ja harhaluuloja. Mielestäni kaikkien, jotka ovat tekemisissä nettisivujen rakentamisen tai hakukoneoptimoinnin kanssa tulisi tietää ainakin nämä perusasiat.  

Tässä artikkelissa käydään läpi Top 6 Hakukoneoptimoinnin yleisintä virhettä.

 

1. Kirjoitat liian vähän tekstiä

Tämä on kaikista kohdista tärkein ja suurin osa hakukoneoptimointia.

Kuulen usein nettisivuja tehdessä, että ”tekstiä pitää karsia”, ”Asiat pitää esittää ytimekkäästi. Ei kukaan jaksa lukea pitkää tekstiä”. Juu tämä on totta.

Tuotteen tai palvelun edut ja hinta tulee esittää heti ensimmäisenä  kun käyttäjä saapuu sivulle, mutta asioista tarkkaan ja pitkästi kirjoittaminen ei kuitenkaan haittaa vaan lisää hakukonäkyvyyttäsi.

Usein varsinkin yrittäjien ajattelutapa internetsivuista on, että niitä luetaan kuten kirjoja. Aloitetaan vasemmasta yläreunasta ja pikkuhiljaa kun on kaikki luettu päädytään oikeaan alareunaan. Tämä ei pidä paikkaansa.

Ihmiset lukaisevat koko sivun läpi muutamassa sekunnissa. Ensin silmiin tarttuu kuvat ja isot tekstit (otsikot). Jos otsikko vaikuttaa mielenkiintoiselta, saatetaan lukea myös teksti otsikon alla. Asioiden käyminen läpi ”pitkästi” ei siis haittaa, koska kävijä ei lue tekstiä, joka häntä ei kiinnosta.

Pitkä teksti vaikuttaa kuitenkin huomattavasti sivun hakukonenäkyvyyteen! Hakukoneet pyrkivät päättelemään sivun tekstin perusteella mitä aihetta sivu käsittelee. Tutkimusten mukaan parhaiten hakutuloksissa näkyy sivut, jossa on yli 2000 sanaa tekstiä! Hirmuinen määrä. Tämän olen itsekin huomannut, sillä hakukonemaailman sivuista parhaiten Googlessa näkyy ”hakukoneoptimointi opas aloittelijalle” artikkeli.

Sinun ei kuitenkaan tarvitse kirjoittaa jokaiselle nettisivusi sivulle 2000 sanaa laadukasta ja asiaankuuluvaa tekstiä. Yleisenä nyrkkisääntönä hakukoneoptimointipiireissä pidetään, että jokaisen sivun tulisi sisältää vähintään 300 sanaa, jotta hakukoneet pystyvät päättelemään mihin kategoriaan sivusi lajitellaan.

Varmista kuitenkin, että teksti on mielenkiintoista. Hakukoneita ei voi huijata.

 

2. Unohdat päivittää nettisivujasi

Yleinen käsitys hakukoneoptimoinnista on, että kotisivut ja optimointi tehdään kerran ja unohdetaan. Tai projektin alussa on tavoitteena jatkaa optimointia, mutta se sitten jotenkin vaan jää muiden kiireiden joukossa. Voi olla, että pääsit hyville hakutulossijoituksille tällä tavalla vähäisen kilpailun tai kilpailijoiden osaamattomuuden takia. Varmaa on kuitekin, että kun joku tosissaan haluaa ruveta kanssasi kilpailemaan, sinut ohitetaan hakutuloksissa niin, että heilahtaa.

Hakukoneoptimoinnissa on tärkeää, että sivustolle tuotetaan uutta ja uniikkia sisältöä tasaisin väliajoin. Hyvä tapa luoda uutta sisältöä on kirjoittaa blogia ja/tai uutisosiota.

Hyvä tahti uuden sisällön luomiseen on 1-2 kertaa kuukaudessa, mutta ei haittaa vaikka lisäisit uusia sivuja joka päivä.

 

3. Käytät ammattisanastoa, jota asiakkaasi ei hae hakukoneissa

Hakukoneet päättelevät sivustosi kategorian, sivustolle kirjoitetun tekstin perusteella.

Usein asiakkaasi ei puhu ammattitermeillä. Harva Suomalainen hakee ”keittiön säilytysjärjestelmät” kun tarkoitetaan keittiön kaappeja. Muista tehdä avainsanatutkimus kunnolla ennen sivujen optimointia. Testaa millä sanoilla asiakkaasi hakevat tuotteitasi. Jos haluat näkyä molemmissa ”keittiön säilytysjärjestelmät” ja ”keittiön kaapit” hauissa, tee niille molemmille omat sivunsa, mutta muista tehdä kumpaankin uniikkia sisältöä. Teksti ei saa olla sama molemmilla sivuilla.

Alla esimerkki sähköasentaja ja sähkömies hauista. Voit nähdä kuinka sähköasentajaa haetaan enemmän yleisesti (todennäköisesti ammattilaisten toimesta), mutta paikkakuntakohtaisissa (todennäköisemmin potentiaalisen asiakkaan tekemä haku) hauissa sähkömies on suositumpi.

Capture

 

4. Ahdat kaikki asiat samalle sivulle

Nyrkkisääntönä on: Yksi alasivu on tarkoitettu yhdelle hakutermille. Jaottele siis jokainen aihe-alue omalle sivulleen.

Liian usein näen yrityksiä, joiden sivuilla on yksi sivu: ”palvelut”. Tälle sivulle on ahdettu jokainen yrityksen tarjoama palvelu. Miten hakukoneiden tulisi päätellä mitä aihetta sivu käsittelee kun aihe vaihtelee jatkuvasti.

Sitten ihmetellään miksi ei näytä ilmaisessa haussa. Tästä asiasta lisää artikkelissa Yksisivuisen nettisivun hakukoneoptimointi

 

5. Rakennat sisäisen linkityksen huonosti

Hakukoneet päättelevät sivustosi eri sivujen tärkeyden niihin osoittavien sisäisten linkkien avulla. Suurin osa nettisivuista on suhteellisen pieniä sivustoja, jotka sisältää 4-5 alasivua. Näillä sivustoilla jokainen sivu on linkitetty toisiinsa ylävalikon avulla ja hakukoneet päättelevät jokaisen sivun olevan yhtä tärkeä hakukonenäkyvyydelle.

Ongelma tulee kun teet blogi tai uutisartikkeleita. Vanhentuneet artikkelit katoavat uusien tieltä arkistoihin ja niihin ei enää osoita yksikään linkki suoraan. Näiltä artikkeleilta katoaa hakukonenäkyvyys lähes täydellisesti.

Helppo korjaus pienille blogeille on ottaa pois käytöstä artikkeleiden jakaminen eri sivuille (1,2,3,4… jne) ja näyttää kaikki artikkelit samalla sivulla.

Jos taas on kyse sivustosta, joka tuottaa kymmeniä tai satoja artikkeleita viikossa (kuten esim iltalehti), kannattaa jokainen artikkeli ”tägätä” avainsanalla, lisätä erilaisiin kategoriayhteenvetoihin tai luoda artikkeleista historiikki.

Pääasia on, että vanhoihinkin artikkeleihin pääsee käsiksi maksimissaan kolmella klikkauksella etusivulta.

 

6. Testaat sijaintisi Googlessa Googlettamalla

Haetko joskus omia sivustojasi Googlella? Tiesitkö, että jos käyt usein samalla sivustolla, Google rupeaa näyttämään tätä sivustoa sinulle paremmilla sijoituksilla kuin millä se normaalisti näkyy. Myös maantieteellinen sijaintisi saattaa vaikuttaa hakutuloksiin Googlessa. Saatat ihmetellä, miksi näyt Googlessa 1. sijalla kaikista kilpailluimmalla sanalla, mutta sivustollesi ei tule kävijöitä. Tämä ominaisuus on osa Googlen tapaa näyttää käyttäjilleen osuvampia hakutuloksia. Googlen logiikka on, että jos vierailet samalla sivustolla usein, se on sinulle tärkempi kuin muut haun sivustot.

Parhaiten sijaintisi Googlen ilmaisessa haussa näet ottamalla käyttöön ilmainen työkalu Wincher. Kuvakaappaus työkalusta alla:hakukoneoptimointi opas

 

Loppusanat

Siinä se. Harhaluuloja ja yleisiä virheitä on monia, mutta tässä olivat yleisimmät ja suurimpien vahinkojen aiheuttajat.

Jos jotain kannattaa tästä artikkelista muistaa niin se, että muista kirjoittaa paljon tekstiä.

ps. Tässä artikkelissa on noin 750 sanaa tekstiä.

Kommentit

Kommenttia