Untitled-3

Hakukoneoptimointi hinta

pexels-photo-374918

Hakukoneoptimointi hinta | Tilaajan opas

Hakukoneoptimointi hinta. Lue hakukoneoptimoinnin tilaajan opas ennenkuin tilaat hakukoneoptimoinnin. Mitä eroa on 5,000€ ja 500€ hakukoneoptimoinilla? Montako tuntia hakukoneoptimointiin kuluu kuukaudessa? Jos sinulta laskutetaan 5,000€, montako tuntia yritys rehellisesti käyttää. Mikä on minimimäärä työtä mitä 5,000€ saa?

Kukaan ei voi taata tuloksia. Kaikki käyttävät samoja hakukoneoptimoinnin tekniikoita. Mikä siis erottaa kalliin ja halvan hakukoneoptimoinnin ammattilaisen?

Tämän oppaan taustatiedot ovat hankittu haastattelemalla hakukoneoptimoinnin tilanneita yrityksiä ja hakukoneoptimointia teettäviä yrityksiä. Hakukonemaailman kautta tilatut hakukoneoptimointiprojektit ovat tuhansien eurojen luokkaa.

Oppaassa käytetyt erikoissanat:

 • Sivuston sisäinen optimointi: Sivustolle tehtäviä koodi ja sisältömuutoksia.
 • Sivuston ulkoinen optimointi: Muualla kuin sivustolla tehtäviä toimenpiteitä. Kuten linkkien rakennus,  sosiaalisen median ylläpito ja PR.

Mistä hakukoneoptimoinnin työ koostuu?

Hakukoneoptimoinnissa työn määrä rippuu täysin kilpailutilanteesta, eli siitä moniko muu yrittää päästä samoihin hakuihin kanssasi. Kilpailtuun hakutermiin saattaa pyrkiä kymmeniätuhansia muitakin sivustoja ja hakukoneiden kuten Googlen etusivulle mahtuu vain 10 linkkiä.

Hakukoneoptimoinnin työtunnit koostuvat puoliksi tutkimustyöstä ja puoliksi toimenpiteistä. Molemmat sivuston sisäinen ja ulkoinen optimointi vaatii sekä suunnittelua, että tutkimustyötä ennen varsinaista optimointia. Hyvä hakukoneoptimoija tietää kaiken yrityksesi tavoitteista ja tuotteista.

Kerran tai harvoin tehtävät toimenpiteet (perushakukoneoptimointi)

 1. Sivuston auditointi eli ongelmien etsintä
 2. Ongelmien korjaus auditoinnin pohjalta
 3. Sivujen optimointi halutuille hakutermille (titlet, otsikot, metat, teksti ja muut)

Jatkuvat toimenpiteet

 1. Sivuston kävijöiden analysointi (käynnin kestot, haut, sijainnit hauissa ja paljon muuta)
 2. Sivujen uudelleenoptimointi analysoinnin pohjalta
 3. Kilpailijoiden seuranta
 4. Uuden sisällön luominen ja hakukoneoptimointi
 5. Linkkien rakentaminen tai konsultointi
 6. Sosiaalisen median ylläpitäminen tai konsultointi
 7. Raportointi asiakkaalle

Kukaan ei voi taata tuloksia! Kuten mainitsin, hakutuloksissa hyville sijoille pääseminen riippuu kilpailutilanteesta, joka elää jatkuvasti. Kilpailijasi saattaa tehdä tempauksen tai möhliä pahasti ja saada linkkejä suurimmilta uutistoimistoilta, jonka jälkeen hyppää kertaheitolla hakutulosten kärkeen. Kukaan ei voi taata, että näyt hyvillä sijoituksilla ikuisesti tai edes luvata päivää koska sivustosi nousee hyville sijoille. Asiaa helpottaa kuitenkin se, että hakukoneoptimoinnilla saat usein halvempaan hintaan enemmän hyötyä pidemmäksi aikaa kuin perinteisellä mainonnalla tai nettimainonnalla.

Tilaanko projektin vai kuukausilaskutuksen?

Hakukoneoptimointi on jatkuva prosessi. Optimoinnin alussa tehdään suurin osa työstä: ongelmien etsintä ja korjaukset, linkkien rakennus jne. Tästä syystä monet yritykset laskuttavat alkuun suuremman summan kuin myöhemmin.

Henkilökohtaisesti olen kuukausilaskutusta vastaan, koska usein kerran tehty työ aiheuttaa jo pienen pysyvän nousun hakutuloksissa. Kuukausilaskutuksen katkaiseminen ei oikeuta, että laskuttaja huonontaa yrityksen näkyvyyttä tahallaan (ulkoisten linkkien poistaminen yms).

Projektin kesto vaihtelee kerran tehtävästä työstä (muutama tunti) useisiin kuukausiin (X määrä tunteja kuussa). Laadukas hakukoneoptimointi on jatkuvaa työtä. Jos olet saanut edelliseltä hakukoneoptimoinnin ammattilaiselta hyviä tuloksia, teet varmasti uuden sopimuksen projektin jälkeen tai viimeistään silloin kun kilpailijasi optimoivat sinut taas pois hakutuloksista.

Mitä eroa on 50,000€ ja 500€ hakukoneoptimoinnilla?

Hakukoneoptimoinnin projektin hintaan vaikuttaa sivuston laajuus ja projektin kesto. Näkyviä tuloksia ei aina saavuteta kuukaudessa eikä kahdessa. Jos sivustosi ovat täysin uudet tai olleet pitkään huonolla tolalla, näkyvyyden parantaminen voi kestää jopa 3-6 kuukautta.

Usein hakukoneoptimoinnissa saat mistä maksat. Pienellä rahalla voit saada yksinkertaisen sivuston sisäisen hakukoneoptimoinnin, jonka olisit voinut tehdä itsekin.  Silti huonolla kilpailutilanteella ja perusoptimoinnilla voidaan helposti päästä ykkössijoille. En voi siis sanoa, että maksamalla enemmän saat aina parempia tuloksia. Kaikki riippuu kilpailusta.

Kalliimmissa projekteissa hintaan sisältyy yleensä sisällöntuotanto tai sen konsultointi. Hakukoneoptimoija etsii jatkuvasti tilaisuuksia, josta saada lisähyötyä myyntiin ja tuottaa sisältöä joka näkyy hyvin hakukoneessa.

Esimerkki sisällöntuotannosta:

 1. Yritys on verkkokauppa, joka myy lastentarvikkeita
 2. Hakukoneoptimoija huomaa, että Suomessa kasvaa haku ”Mitä eroa on matkarattailla?”
 3. Hakukoneoptimoija ilmoittaa asiakkaalle asiasta ja rakentaa optimoidun sivuston tälle hakutermille esimerkiksi yrityksen blogiin.
 4. Yritys näkyy hyvin tällä haulla ja saa sitä kautta lisämyyntiä.

Optimoinnissa menestyy parhaiten ne, joilla on silmää, taitoa, kekseliäisyyttä ja kokemusta analysoinnista. Usein nämä ammattilaiset maksavat eniten.

Hakukoneoptimoinnin tuntihinnat Suomessa vaihtelevat 50-200€ välillä.

Hakukoneoptimointi hinta koostuu myös optimoijan käyttämistä työkaluista. Työkalujen hinta optimoijalle voi olla muutamasta eurosta tuhansiin euroihin kuukaudessa.

Yhteenveto | Hakukoneoptimointi hinta artikkeli

Hakukoneoptimointia tarjoavia yrityksiä on Suomessa satoja. Tekniikat ja työkalut, joita yritykset käyttävät hakukoneoptimoinnissa vaihtelevat valtavasti. Suosittelen valitsemaan sellaisen yrityksen, jolla on hakukoneoptimoinnista selkätä näyttöä ja referenssejä.

Tapio Kauranen

Hei! Minä olen Tapio Kauranen. Kansleri digimarkkinointitoimiston toinen perustaja, sekä & hakukoneoptimointiammattilainen.