Untitled-3

Kuinka analysoin verkkosivuston käytettävyyttä (usability)?

Kuinka analysoida verkkosivuston käytettävyyttä (usability)?

Mitä on verkkosivuston käytettävyys?

Verkkosivuston käytettävyys tarkoittaa sitä, miten helposti ja tehokkaasti käyttäjät voivat navigoida sivustolla ja saavuttaa haluamansa tavoitteet. Hyvä käytettävyys takaa miellyttävän käyttäjäkokemuksen ja voi vaikuttaa merkittävästi sivuston suosioon ja kävijämäärään.

Miten analysoida verkkosivuston käytettävyyttä?

1. Käyttäjätestaus: Järjestä käyttäjätestejä, joissa pyydät testihenkilöitä suorittamaan erilaisia tehtäviä sivustollasi. Näin voit havaita mahdolliset ongelmat ja kehityskohteet käyttöliittymässä.
2. Kävijäseuranta: Hyödynnä analytiikkatyökaluja kuten Google Analytics, jotta voit seurata sivustosi kävijämääriä, käyttäytymistä ja vuorovaikutusta sivuston eri osissa.
3. Kyselyt ja feedback: Kerää palautetta käyttäjiltä kyselyjen, arvostelujen tai palautekaavakkeiden avulla. Näin voit saada suoran palautteen siitä, mikä toimii ja mikä kaipaa parannusta.
4. A/B-testaus: Testaa erilaisia versioita sivustosi elementeistä ja sisällöstä, jotta voit selvittää mikä vaihtoehto toimii paremmin käyttäjille.

Miksi verkkosivuston käytettävyys on tärkeä?

Hyvä käytettävyys parantaa käyttäjäkokemusta, lisää sivuston kävijämääriä ja voi parantaa myös yrityksen myyntiä tai konversioprosenttia. Lisäksi hakukoneet suosivat helposti navigoitavia sivustoja, mikä voi parantaa sivuston näkyvyyttä hakutuloksissa.

Käyttäjäystävällinen verkkosivusto on siis tärkeä osa markkinointia ja liiketoimintaa. Analysoimalla sivuston käytettävyyttä säännöllisesti ja tekemällä tarvittavia parannuksia voit varmistaa, että sivustosi tarjoaa positiivisen ja tehokkaan käyttökokemuksen kävijöille.

Tapio Kauranen

Hei! Minä olen Tapio Kauranen. Kansleri digimarkkinointitoimiston toinen perustaja, sekä & hakukoneoptimointiammattilainen.