Siirry sisältöön
Untitled-3

Mitä on hakukoneoptimointi?

pexels-photo-270637

Mitä on hakukoneoptimointi?

Tässä artikkelissa käsitellään mitä on hakukoneoptimointi pähkinänkuoressa ja millä tavoin hakukoneoptimointia voi hyödyntää.

Hakukoneoptimointi on tapa rakentaa nettisivusi käyttäjäystävälliseksi. Google arvioi yli 200 eri mittarilla tarjoaako nettisivusi käyttäjälleen parhaalla mahdollisella tavalla sitä tietoa, mitä käyttäjä oli hakemassa. Tästä syystä siis hakukoneoptimointi on enemmänkin nettisivujen optimointia ihmisille, eikä hakukoneelle. Ylhäällä olevassa esimerkkikuvassa käy ilmi, että ”hakukoneoptimointi” hakutermillä saadaan yli 191 000 hakutulosta. Ne nettisivut, joita Google pitää tälle haulle tärkeimpänä näkyvät hakutermin 1. sivulla.

Usein kilpailet samassa hakutermissä satojen tuhansien muiden nettisivustojen kanssa. Hakukoneoptimoinnilla voit päästä näkymään kaikkia kilpailijoitasi paremmin. Muista kuitenkin, että vaikka saavutat ykkös-sijan jossain hakutermissä, sija ei välttämättä pysy kauaa.

Alla kuvakaappaus Hakukonemaailman näkyvyydestä ”hakukoneoptimointi blogi” haussa. Näkyvyys vaihtelee lähes päivittäin ja ajoittain saattaa tippua monta sijaa, kunnes se saadaan optimoinnilla takaisin paremmille hakusijoille. Hakukoneoptimointi on terminä yksi kilpailuimmista, sillä suurin osa yrityksistä panostaa termin optimointiin muita enemmän. Optimoijat ovat myös alansa ammattilaisia.

Miten hakukoneoptimointia tehdään?

En tässä artikkelissa paneudu sen enempää hakukoneoptimoinnin toimenpiteisiin vaan yritän selittää mahdollisimman selkeästi mitä on hakukoneoptimointi. Täydellisen aloittelijan oppaan voit lukea erillisestä artikkelistamme Hakukoneoptimointi opas aloittelijalle. Pähkinänkuoressa kuitenkin, hakukoneoptimointi on puoliksi datan analysointia ja sen perusteella tehtäviä muutoksia. Hakukoneoptimoinnin opas aloittelijalle sopii myös sellaisille henkilöille, joille hakukoneoptimointi on täysin vieras käsite.

Millä tavoin hakukoneoptimointa voi hyödyntää?

Hakukoneoptimointi auttaa nettisivuasi löytymään paremmin hakukoneissa. Ennen näkyvyyttä kuitenkin hakukoneet arvioivat ja testaavat sivuston hyödyllisyyttä tiettyihin hakuihin. Seuraavissa kohdissa käydään läpi millä tavoin hakukoneoptimointi hyödyttää hakunäkyvyyden lisäksi myös muissa asioissa.

Näyt paremmin hakukoneissa

Nettisivusi sijainti hakukoneissa nousee ja saat enemmän kävijöitä. Tämä on hakukoneoptimoinnin peruskäsite. Kuitenkin saavuttaaksesi kovan sijan hakutuloksissa sinun tulee ensin saavuttaa hyvät tulokset asiakasystävällisyydessä. Googlen ja muiden hakukoneiden tulee todeta sivustosi tarpellisemmaksi kuin muiden samassa hauissa näkyvien. Sivustosi tekstisisällön tulee täysin vastata hakutermiä hakeneen käyttäjän tarpeisiin, jotta saavutat paikkasi haun ensimmäisellä sivulla. Nykyään Googlea ei voi huijata poppakonsteilla ja linkkejä ostamalla.

Useampi henkilö klikkaa sinun linkkiäsi hakutuloksessa

Yksi suurista näkyvyyteen vaikuttavista tekijöistä on hakutulosten CTR (Click Through Rate). Eli prosentti, moniko sivusi linkin nähneistä klikkasi sitä. Ilmaisissa hakutuloksissa yleisesti hyvä CTR on yli 10%. CTR-lukuja voit parantaa muuttamalla sivustosi tekstisisältöä ja lisäämällä meta-tietoja.

Vierailijat viihtyvät sivustolla pidempään

Vierailun keskimääräinen kesto ja hakukoneoptimointi. On kiistelty vaikuttaako vierailun kesto hakukonenäkyvyyteen. Google ei ole tähän asiaan kommentoinut. Asia on ristiriitainen, sillä nettisivut tulisi optimoida niin, että kaikki tieto on löydettävissä mahdollisimman helposti ja asiat pitää sujua nopeasti ja ongelmitta. Jos pitkä käynnin kesto antaa paremman näkyvyyden niin eikö kannattaisi optimoida nettisivut hankalimmiksi vierailijalle?

Omien kokemuksieni ja testieni mukaan pitkä vierailun kesto vaikuttaa positiivisesti hakukonenäkyvyyteen. Saamalla pidemmän käynnin keston, saa kokemuksieni mukaan myös paremman hakukonenäkyvyyden. Todennäisesti kuitenkin käynnin kesto ei ole ainoa arviointikriteeri. Itse veikkaisin, että kestoa verrataan samassa hauissa kilpaileviin nettisivuihin. Google mittaa paljonko käyttäjät viettävät aikaa sivustoissa kussakin haussa ja arvioi näin keskiarvon käynnin pituudelle. Esim. jos varaat katsastusaikaa, saattaa keskim. käynnin kesto olla alle minuutti. Jos taas etsit tietoa sairaudesta, saattaa keskim. käynnin kesto olla yli 5 minuuttia.

Kannattaako hakukoneoptimointi ostaa?

Kiireellisimmät yrittäjät yleensä ostavat nettisivujensa hakukonoptimoinnin, koska eivät itse kerkeä perehtymään asiaan tarpeeksi syvällisesti. Ostamisessa piilee kuitenkin vaaransa. Suurin osa hakukoneoptimointia tarjoavista yrittäjistä ovat rehellisiä ja tekevät kaikkensa asiakkaan etujen eteen, mutta mukaan mahtuu myös vähemmän taitavia tekijöitä, joiden tietotaito hakukoneoptimoinnista on vanhentunutta. Näiden yritysten käyttäminen saattaa huonontaa hakusijoituksiasi ja vikojen korjaamiseen saattaa kulua paljon aikaa.

Jos siis ajattelet hakukoneoptimoinnin ostamista ammattilaiselta, varmista, että yrityksellä on referenssejä ja näyttöä toimivasta hakukoneoptimoinnista. Taitavilla hakukoneoptimoinnin ammattilaisilla on usein case-esimerkkejä onnistumisista tai asiakkaiden kommentteja palveluista. Hyvä tapa varmistaa yrityksen osaaminen on myös Googlettaa yrityksen tarjoama palvelu ja testata näkyykö yritys ensimmäisellä sivulla Googlessa.

Mitä hakukoneoptimointi yleensä maksaa ja miten se hinnoitellaan?

Hakukoneoptimointi myydään yleensä kuukausilaskutteisena palveluna tai kertaluontoisena projektina. Näiden erot ovat lähinnä hakukoneoptimoinnin toimenpiteissä. Kertaluontoisessa projektissa pyritään saavuttamaan hyvä näkyvyys kerralla ja toivotaan, että hakunäkyvyys pysyy mahdollisimman kauan. Kuukausilaskutteisessa varmistetaan, että näkyvyys pysyy koko laskutusjakson ajan hyvillä sijoituksilla, sekä etsitään uusia mahdollisia paikkoja, johon kohdentaa näkyvyyttä.

Hakukoneoptimointi Hakukonemaailmalta

Käydään pikaisesti läpi tavoitteesi ja nettisivusi. Konsultoin nettisivujesi ensivaikutelman pohjalta mahdollisia toimenpiteitä ja mitä hakukoneoptimoinnilla voidaan saavuttaa. Konsultointi on ilmainen. Konsultoinnin jälkeen yleensä tehdään maksullinen hakukoneoptimoinnin auditointi, jossa tehdään avainsanatutkimus ja lista tarvittavista toimenpiteistä. Auditointiin kuuluu myös hakukoneoptimoinnin strategia tulevaisuudelle. Auditoinnin toimeenpiteet voit teettää omalla kotisivun ylläpitäjälläsi tai Hakukonemaailmalla.

Toimenpiteet tiivistettynä: Kotisivut ennen optimointia

Kuvitteellisen asiakkaan sivuston esimerkkisivu on optimoitu ”Naisten vaatteita” haulle. Sivustot näkyvät hakukoneissa erittäin huonosti. Asiakas palkkaa Hakukonemaailman parantamaan sivuston näkyvyyttä.

Toimenpiteet tiivistettynä: Kotisivut ennen optimointia

Sivustolle tehdään auditointi, jonka yhtenä toimenpiteenä on avainsanatutkimus. Tutkimuksessa käy ilmi, että ”Naisten vaatteet” on paljon haetumpi hakutermi kuin ”Naisten vaatteita”.

Toimenpiteet tiivistettynä: Kotisivut ennen optimointia

Sivut optimoidaan uudelleen ”Naisten vaatteet” hakutermille.

  1. Otsikointi vaihdetaan
  2. Otsikon alle lisätään noin 300 sanaa tekstiä, optimoituna hakutermille ”naisten vaatteet”
  3. Sivustolla korjataan muut auditoinnissa ilmi käyneet ongelmat kuten: mobiilioptimointi, latausnopeus, url-rakenne, sivuston rakenne, meta-tiedot, virhekoodit, tuplasisältö, kopiotu sisältö, luotettavuus, sosiaalisen median vaikutus ja ulkoiset linkitykset.

Sivuston näkyvyys paranee huomattavasti seuraavien viikkojen kuluessa. Sivuston näkyvyyden kehitystä seurataan ja tulosten pohjalta tehdään lisätoimenpiteitä. Koko optimointiin menee aikaa vähintään kuukausi.

Mitä on hakukoneoptimointi: yhteenveto

  1. Hakukoneoptimointi tekee sivustoistasi hyödyllisen ihmisille
  2. Saat enemmän kävijöitä, eli asiakkaita kun sivustosi näkyvyys paranee
  3. Kävijät viipyvät sivustollasi pidempään
  4. Useammat klikkaavat sinun linkkiäsi hakutuloksissa eikä muiden samassa haussa näkyvien
  5. Hakukoneoptimointia voi ostaa, mutta ole tarkkana keneltä ostat

Tapio Kauranen

Hei! Minä olen Tapio Kauranen. Kansleri digimarkkinointitoimiston toinen perustaja, sekä & hakukoneoptimointiammattilainen.