Linkkien (backlink) rakennusopas
Linkkien (backlink) rakennusopas
Linkit ulkoisilta sivustoilta (backlinkit) ovat edelleen yksi suurimmista vaikuttavista tekijöistä sijoituksiin hakukoneissa. Linkkien tulee kuitenkin olla laadukkaita. Ostetut linkit ja sivuston lisääminen linkkilistoihin harvoin vaikuttavat hakukonenäkyvyyteen.
Ulkoisesta linkistä voidaan sanoa, että se on kuin äänestys ääni sivustosi puolesta. Laadukkaiden linkkien ääni voi olla satoja kertoja voimakkaampi kuin huonolaatuisen linkin.
Mikä on laadukas linkki?
Linkin laatuun vaikuttaa monta tekijää.
- Linkittäjä on luotettava sivusto. Linkittävä sivusto tulee olla hakukoneiden silmissä luotettava. Luotettavaksi voidaan luetella sivusto, joka näkyy oman alansa hakutuloksien kärjessä. Sivustojen luotettavuutta voidaan arvioida myös PA ja DA luvuilla.
- Linkki on suosittu. Myös muut sivustot linkittävät saman linkin.
- Linkki on lähteestä, joka käsittelee samoja asioita kun sinun sivustosi. Linkki saisi mieluiten tulla sivustolta, jossa kirjoitetaan samasta aiheesta kuin sinunkin sivustollasi. Esimerkiksi ravintolan olisi hyvä saada linkkejä esimerkiksi ravintola-arvosteluita käsitteleviltä sivuilta.
- Linkki on tekstimuodossa. Laadukkain linkki on aina normaali tekstilinkki eikä esimerkiksi kuva.
- Ankkuritekstissä on haluttu avainsana. Linkin ankkuritekstissä esiintyy sana, jolla halutaan näkyä hakutuloksissa. Tässä esimerkki ”putkityöt tampere” ankkuriteksille. <a href=”www.putkipate.fi/putkityot-tampere”>Putkityöt Tampere</a>
- Linkki on artikkelin tai sivun sisällössä. Linkin laatuun vaikuttaa kun se on asetettu sivun sisällön sekaan eikä esimerkiksi ylä tai alatunnisteeseen.
- Linkittävällä sivustolla ei ole tuhansia muitakin linkkejä. Linkkilistojen vaikutus hakukonenäkyvyyteen on lähes olematon.
- (Linkki tuottaa kävijöitä. Monet väittävät, että linkin kautta pitää tulla kävijöitä sivustollesi. Tämän vaikutusta ei kuitenkaan ole pystytty varmentamaan Googlelta)
Rel=nofollow
Jos edellinen lista ei tehnyt laadukkaiden linkkien haalimista tarpeeksi vaikeaksi niin tämä ainakin tekee. Sivuston ylläpitäjä voi halutessaan lisätä linkkiin rel=nofollow koodinpätkän hakukoneiden luettavaksi. Koodi pyytää hakukonetta olemaan seuraamatta (eli indeksoimatta) tätä linkkiä. Nämä linkit eivät todennäköisesti vaikuta sivustosi hakukonenäkyvyyteen.
Rel=nofollow:ia käytetään usein sivustoilla, jossa käyttäjät pystyvät itse tuottamaan sivustolle sisältöä. Koodilla usein estetään linkkien spämmäys. Alla lista linkeistä, jotka käyttävät rel=nofollow tagia kaikissa linkeissään.
- Maksetut mainokset. Google, Facebook ja muut maksetut mainokset.
- Suositut keskustelufoorumit. Suurin osa keskustelufoorumeista käyttävät rel=nofollow koodia, mutta eivät läheskään kaikki. Alla lista foorumeista, jotka eivät sisällä rel=nofollow tagia.
- Kommentoinnit. Olisi mahtavaa saada linkkejä kommentoimalla Helsingin sanomien tai Iltasanomien artikkeleihin, mutta valitettavasti nämäkin linkit ovat arvottomia. Silti on olemassa kourallinen Suomalaisia uutissivustoja, jotka eivät käytä rel=nofollow koodia kommentointiosioissaan.
- Sosiaalinen media. Lähes kaikki Sosiaalisen median linkit sisältävät rel=nofollow koodin. Älä silti lopeta somen käyttöä! Sosiaalisen median näkyvyys vaikuttaa silti hakukonenäkyyteesi.
Voit testata onko sivuston linkeissä rel=nofollow tagia esimerkiksi MozBar lisäosalla (vihreä = ei sisällä, Punainen = sisältää). Alla oleva kuva on otettu Kauppalehden keskustelufoorumilta.
Pitääkö ulkoisen linkin johtaa sivustoni etusivulle?
Täysin 100% tarkkaa tietoa linkkien vaikutuksista ei ole. Yleinen käsitys linkeistä on, että linkin tulee johtaa sille sivulle, jonka hakukonenäkyvyyttä haluat parantaa. On siis suositeltavaa, että sivustosi jokaiselle tärkeälle sivulle on omat ulkoiset linkkinsä.
Etusivulle linkittäminen vaikuttaa myös muihin sivuston sivuihin. Moz:in kehittämän Domain Authorityn (DA) mukaan linkki vaikuttaa vähäisesti myös sivuston kokonaisnäkyvyyteen hakukoneissa.
Yksinkertainen linkkien rakennus-strategia
- Luo laadukasta sisältöä ja tee sivuista helposti jaettava. Maailman helpommat linkit ovat sellaisia, jotka ilmestyvät itsestään. Tee sisältöä, jota muut jakavat puolestasi internetissä.
- Pyydä yhteistyökumppaneitasi linkittämään sivustollesi. Yksi helpoista tavoista tapa saada laadukkaita linkkejä on pyytää sitä tutuilta tahoilta.
- Omistatko itse useita nettisivuja? Linkitä ne keskenään. Varmista kuitenkin, että sivut käsittelevät samaa aihe-aluetta.
- Anna asiakasreferenssi. Olet varmasti tilannut joskus palvelun? Anna tälle yritykselle asiakasreferenessi, johon pyydät linkittämään sivusi. Se on Win Win situation.
- Tee vieraskirjoituksia blogeihin ja nettisivuihin. Pyydä lupaa tehdä vieraskirjoitus tai sitaatti alaasi liittyvään blogiin. Tai oma ulkoinen blogi esimerkiksi puheenvuoro.uusisuomi.fi sivustoon
- Ota osaa keskusteluihin. Edellisessä (rel=nofollow) kohdassa kerroin kuinka jotkut keskustelufoorumit ja kommentoinnit sisältävät koodin, joka estää linkin toiminnan. Kaikissa sivustoissa ei kuitenkaan ole asetettu koodia. Katso lista alhaalta.
- Tutki mitä linkkejä kilpailijoillasi on ja voisitko itsekin saada nämä linkit? Tähän työkaluja on monia, mutta yksi helpommista on ehkä Moz:in Open Site Explorer