Untitled-3

Mikä on Page ja Domain Authority?

pexels-photo-280002

Mikä on Page ja Domain Authority

Page Authority eli PA ja Domain Authority eli DA, ovat MOZ:in kehittämiä 0-100 pisteen arvosteluasteikkoja, jotka pyrkii laskemaan sivuston linkkien laatua. Ne perustuvat MOZ:in Mozscape Web Indexiin, joka koostuu linkkien määrästä, MozRankista, MozTrustista. Pähkinän kuoressa Page Ja Domain Authority laskevat sivuston luotettavuutta hakukoneiden silmissä arvioimalla siihen linkittävien sivustojen määrää ja laatua.

Miten Page ja Domain authority eroavat toisistaan?

Page Authority laskee yhden sivun linkkien arvon, kun taas Domain Authority laskee koko sivuston yhteenlasketun linkkiarvon. Domain Authority on siis kuin summa kaikista sivuston PA luvuista.

Suuri PA luku tarkoittaa, että tietty alasivulla on paljon vahvoja linkkejä.

Suuri DA luku tarkoittaa, että koko sivustolla on paljon vahvoja linkkejä.

Mikä on MozRank?

MozRank laskee kuinka suosittu linkki on. Mitä useampi on jakanut saman linkin, sitä suositumpana se nähdään. Linkin suosiota voidaan korottaa jakamalla linkkejä nettisivulta toiselle. Tässä laatu korvaa määrän. Linkki esimerkiksi suositulta Iltalehti.fi sivustolta tai Helsingin Sanomilta on satoja kertoja arvokkaampi kuin blogista, joka käsittelee perunan kuorintaa. Linkin tulee olla myös sivustolta, joka käsittelee samaa aihealuetta.

MozRank lasketaan asteikolla 0-10. Maailmalla yleisin arvosana linkille on 3.

Mikä on MozTrust?

MozTrust on MOZ:in kehittämä maailmanlaajuinen linkkien luotettavuusasteikko. Se on samantapainen kuin MozRank, mutta MozTrust laskee linkin suosion sijaan sen luotettavuutta, eli onko linkki luotettavasta lähteestä vai spämmiä. Luotettavaksi voidaan lukea sivusto, joka on oman alansa hakutulosten kärjessä.

Mistä näen sivujeni Page ja Domain Authorityn?

Voit ladata Chrome tai Firefox selaimelle ilmaisen MozBar lisäosan, joka näyttää kaikkien maailman nettisivujen PA ja DA luvut, sekä niihin liittyvät taustatiedot.

Miten Page ja Domain Authoritya voidaan hyödyntää hakukoneoptimoinnissa?

PA ja DA luvulla voidaan arvioida sivuston linkitysten vaikutusta hakutuloksissa näkymiseen. Nämä luvut eivät kuitenkaan yksinään kerro millä sijalla hakutuloksissa linkki tulee näkymään. Sijoitukseen vaikuttaa linkkien lisäksi myös sivuston sisäinen hakukoneoptimointi eli kuinka hyvin sivun sisältö ja kuvaus sopivat tehtyyn hakuun.

Esimerkkihaku ”kukkakauppa helsinki”

Miksei Kaivokukka.fi näy 1. sijalla hakutuloksissa vaikka sen PA ja DA luvut ovat korkeampia kuin esimerkiksi Kampinkukka.fi sivustolla? Koska Kaivokukan sivusto on huonosti hakukoneoptimoitu.

Vertaa kaivokukan hakukonelinkkiä muihin.

  1. Otsikko on liian pitkä, se loppuu kesken eikä sovi hyvin hakuun.
  2. Meta kuvaus on liian lyhyt eikä sisällä hakutermiä.

Kaivokukan nettisivustossa on myös ongelmia

  1. Sivun sisältö on liian lyhyt
  2. Sivun sisältö ei sovi tarpeeksi hyvin hakutermiin.

Kaivokukka voisi halutessaan kuitenkin päästä pienillä muokkauksilla ainakin pari pykälää paremmille sijoille.

Yhteenveto ja tiivistys

Käytä PA ja DA lukuja kun haluat verrata sivustosi linkkien vahvuutta kilpailijoihisi. PA ja DA luvut toimivat vain apuvälineenä hakukoneoptimointiin.

Sivusto, jolla on korkea DA, mutta pieni PA saattaa näkyä hyvillä sijoituksilla hakutuloksissa, mutta se pystytään hakukoneoptimoinnilla päihittämään suhteellisen helposti.

Tapio Kauranen

Hei! Minä olen Tapio Kauranen. Kansleri digimarkkinointitoimiston toinen perustaja, sekä & hakukoneoptimointiammattilainen.