Untitled-3

Miten sosiaalinen media vaikuttaa hakukonenäkyvyyteen?

pexels-photo-267350

Miten sosiaalinen media vaikuttaa hakukonenäkyvyyteen?

 

Luen monesti kuinka hakukoneoptimoinnin ammattilaiset kirjoittavat blogeissaan sosiaalisen median tärkeydestä hakukoneoptimointiin. Harvoin kuitenkin kukaan selvittää, että miten ja millä tavalla sosiaalinen media oikeasti auttaa hakukonenäkyvyyttä

Google: ”Sosiaalisen median tykkäykset ja jaot eivät tuo erikoisarvoa hakukoneessa”

Googlen Web Spam tiimin vetäjä Matt Cutts julkaisi vuonna 2014 videon, jossa paljasti, että sosiaaliset signaalit kuten linkit, jaot, Facebook tykkäykset ja Twitter seuraajat eivät erityisesti vaikuta hakukonenäkyvyyteen. Jaot ja tykkäykset voivat kuitenkin vaikuttaa hakukonenäkyvyyteen epäsuorasti. Ihmiset muistavat yrityksen nimen paremmin ja hakevat sitä jatkossa Googlen kautta, joka viestittää Googlelle, että tämä yritys on suosittu

Google: ”Facebook, Twitter ja muut sosiaaliset mediat ovat Googlen silmissä täysin tavallisia nettisivuja”.

Google ei kohtele sosiaalisen median linkkejä erilailla kuin minkä tahansa muun sivuston linkkejä.

Google ei pysty lukemaan tai indeksoimaan kaikkea mitä tapahtuu sosiaalisessa mediassa. Osa käyttäjäprofiileista on yksityisiä ja piilotettuja, joihin Google ei pääse käsiksi. Suosittua postausta on saatettu jakaa 10 000 kertaa, mutta Google pystyy lukemaan niistä vain osan. Tästä syystä olisi väärin antaa sosiaalisen median linkeille eri painoarvoa kuin muille linkeille.

Sosiaalinen media myös elää jatkuvasti. Google ei pysty lukemaan ja indeksoimaan sivuja samaan tahtiin kun sosiaalinen media muuttuu ja elää. Esimerkiksi suosittu kissavideopostaus saattaa saada päivässä 1000 jakoa Facebookissa. Viikon päästä tämä postaus on kuitenkin hautautunut muiden Facebook postausten alle. Googlella on rajatut resurssit internetin selaamiseen ja se saattaa huomata kyseisen kissavideon vasta viikon päästä sen postauksesta.

Netistä löytyy paljon case esimerkkejä, jossa näytetään kuinka Facebookin jaot ja hakukonenäkyvyys nousevat samassa suhteessa. Tämä on kuitenkin todennäköisesti tarkoittaa, että sisältö jota jaetaan on niin mahtavaa, että muutkin sivustot kuten uutiset jakavat sitä netissä. Sosiaalisen median linkit eivät siis yksinään ole saaneet sivustoa nousemaan hakutuloksissa. -Matt Cutts, Google

Lähes kaikki sosiaalisen median linkit sisältävät rel=nofollow tagin

Rel=nofollow on hakukoneille annettava koodinpätkä, joka estää linkkiä vaikuttamasta kyseisen sivun hakukonenkäyvyyteen. Kun postaat facebookissa linkin kotisivuillesi, Google ei pidä sitä arvokkaana linkkinä.

Yhteenvetona: Miten siis sosiaalinen media vaikuttaa hakukonenäkyvyyteen?

Eli Facebook tykkääjät, kommenttien määrät ja jaot eivät suoranaisesti vaikuta hakukonenäkyvyyteen. Sosiaalinen media on silti oiva markkinointimenetelmä, jolla saat nimesi näkyviin ja sen avulla voidaan epäsuorasti saada loistava hakukonenäkyvyys esimerkiksi alla olevalla tavalla.

  1. Luo hauska tai hyödyllinen artikkeli
  2. Joku henkilö lukee artikkelin ja ajattelee ”hei tämä on mahtava. Jaan sen ystävilleni Facebookissa”
  3. Henkilön kaverit näkevät artikkelin ja hekin jakavat sen heidän kavereilleen
  4. Artikkelia jaetaan tarpeeksi kunnes bloggarit ja muut näkevät sen ja tekevät siitä artikkelin omille sivuilleen.
  5. Artikkeli saattaa päästä uutisiin.
  6. Ihmiset alkavat etsiä Googlesta artikkelia sen nimellä
  7. Artikkelin hakukonenäkyvyys nousee alkaen kohdista 4-6

Tapio Kauranen

Hei! Minä olen Tapio Kauranen. Kansleri digimarkkinointitoimiston toinen perustaja, sekä & hakukoneoptimointiammattilainen.