Mikä on avainsanatutkimus?

Tapio Kauranen

Hei! Minä olen Tapio Kauranen. Kansleri digimarkkinointitoimiston toinen perustaja, sekä & hakukoneoptimointiammattilainen.
Avainsanatutkimus on yleensä ensimmäinen hakukoneoptimoinnin toimenpide. Avainsanatutkimuksen avulla pystytään valitsemaan ne hakutermit joihin halutaan nettisivut optimoida. Itse teen  avainsanatutkimuksen yleensä Excel dokumenttiin, johon on määriteltynä kunkin aihealueen tärkein hakutermi. Tärkein ei aina ole kaikista haetuin, vaan saattaa olla myös termi, johon on helpointa päästä vähäisen kilpailun takia. Näistä aiheista lisää myöhemmin tässä artikkelissa.

Avainsanatutkimus nyrkkisäännöt

Nämä nyrkkisäännöt ovat kehittyneet ajan ja testauksen myötä. Hakukoneoptimointa voi tehdä monella tapaa, tässä on minun tapani.

Jokainen nettisivun sivu optimoidaan vain yhtä hakutermiä varten.

Jokainen nettisivusi sivu optimoidaan vain yhdelle hakutermille. Kun optimoit nettisivusi vain yhtä hakutermiä ajatellen saavutat huomattavasti nopeammin tavoitteesi ja saat nopeammin paljon kävijöitä.

Muista siis, että jos avainsanatutkimus sisältää 100 hakutermiä, tulee nettisivuillasi olla 100 eri sivua.

Alla esimerkki miten olen optimoinut Hakukonemaailman nettisivuja:

Sivun nimi Optimoitu hakutermille: Saattaa näkyä myös hauissa:
Etusivu Hakukoneoptimointi blogi Hakukoneoptimointiblogi, hakukoneoptimointi…
Hakukoneoptimointi Nettisivun hakukoneoptimointi Hakukoneoptimointi, nettisivun hakukoneoptimointi hinta, miten tehdään nettisivun hakukoneoptimointi…
Hakukoneoptimointi opas (artikkeli) Ilmainen hakukoneoptimointiopas Hakukoneoptimointiopas, hakukoneoptimointi, hakukoneoptimointi oppaat, opas hakukoneoptimointiin…
Mikä on avainsanatutkimus? (tämä artikkeli) Mitä on avainsanatutkimus Avainsanatutkimus, tee se itse avainsanatutkimus, miten tehdään avainsanatutkimus, avainsanatutkmus hinta…

Hakutermi, johon optimoidaan tulisi sisältää vähintään kaksi sanaa

Valitse sivun kohdehakutermiksi sellainen termi, joka sisältää vähintään kaksi sanaa. Yksittäisissä sanoissa näkyminen tulee automaattisesti myöhemmin. Harva ihminen hakee hakukoneessa vain yhdellä sanalla. Kun asiakkaasi etsii tietoa, he käyttävät tarkkoja hakutermejä löytääkseen juuri sen mitä olivat etsimässä.  Esimerkiksi: Kaiverrus. Voit tarkoittaa: riipuksen kaiverrusta, sormuksen kaiverrusta, kellon kaiverrusta, kallion kaiverrusta, kaiverruskonetta, laserkaiverrusta, hautakiven kaiverrusta jne jne.

Jos tarjoat sormuksen kaiverruspalveluita Helsingissä, tulee kohdehakutermi olla ”Sormuksen kaiverrus Helsinki”.

Päätä haluatko lähteä kilpailemaan näkyvyydestä

Hakujen määrä ei ole ainoa päättävä tekijä hakutermien valinnassa. Joissain hauissa voi olla erittäin kova kilpailu. Kilpailtuihin hakutermeihin kohdistaminen voi olla hidasta ja vaikeaa.

Kokeile Googlettaa jotain hakutermiä. Testaa osuvatko hakemasi ja hakutulosten otsikot 100% yhteen. Näin voit testata ovatko kilpailijasi optimoineet kyseiselle haulle. Jos kilpailu on vähäistä, pystyt ohittamaan nämä hakutulokset pienellä vaivalla. Kilpailtuun hakutermin näkyvyyteen taas saat tehdä töitä huomattavasti enemmän.

Alla olevista kuvista voit nähdä esimerkit vähäisestä kilpailusta ja kovasta kilpailusta. Kuvissa näkyvät PA ja DA luvut arvioivat sivuston luottoluokitusta hakukoneissa. Mitä isompi PA ja DA luku, sen parempi.

Alla olevassa kuvassa on kirjoitusvirhe: hakemista pitäisi olla hakemisto

Avainsanatyökalu

Työkaluja, joilla voit testata hakujen määrää hakukoneissa eri hakutermeillä on monia. Itse pidän kuitenkin kaikista käytetyimmästä, eli Googlen Adwordsin Avainsanatyökalusta.

Työkalu on täysin ilmainen ja pääset siihen käsiksi luomalla Google Adwords tunnukset.

Voit kirjoittaa avainsanatyökaluun mitä tahansa hakutermejä ja se kertoo keskimääräiset kuukausittaiset haut tälle haulle.

Voit hakea Suomen lisäksi myös millä tahansa muulla kielellä.

Avainsanatyökalu antaa myös arviot vuoden haukumääristä samankaltaisille hauille kuin etsimäsi. Tällä työkalulla voit testata ovatko hakutermisi kausiluonteisia.

Avainsanatutkimus jatkuu myös sivuston julkaisun jälkeen

Suosittelen, että teet avainsanatutkimuksen aina kun olet julkaisemassa uutta sisältöä, kuten blogi postauksia, uutisia, uusia tuotteita tai palveluita nettisivuillesi.

Tapio Kauranen

Hei! Minä olen Tapio Kauranen. Kansleri digimarkkinointitoimiston toinen perustaja, sekä & hakukoneoptimointiammattilainen.