Untitled-3

Kuinka luon ja käytän robots.txt-tiedostoa?

Kuinka luon ja käytän robots.txt-tiedostoa?

Mitä on robots.txt-tiedosto?

Robots.txt-tiedosto on tekstipohjainen tiedosto, joka sijaitsee verkkosivuston juurikansiossa ja antaa ohjeita hakukoneille siitä, mitkä sivut sivustolla saavat indeksoida ja skannata.

Miksi robots.txt-tiedosto on tärkeä?

Robots.txt-tiedosto ohjaa hakukoneita sivustollasi ja auttaa hallitsemaan sitä, mitkä sivut haluat näkyvän hakutuloksissa. Se voi myös auttaa estämään tiettyjen alueiden indeksointia, kuten esimerkiksi sisäisiä hallintasivuja.

Miten luon robots.txt-tiedoston?

Voit luoda robots.txt-tiedoston yksinkertaisesti luomalla uuden tekstitiedoston ja tallentamalla sen ”robots.txt” -nimellä verkkosivustosi juurikansioon. Tässä tiedostossa voit antaa ohjeita hakuroboteille esimerkiksi sallimalla tai estämällä tiettyjä osioita sivustoltasi.

Kuinka käytän robots.txt-tiedostoa?

Voit lisätä erilaisia ohjeita robots.txt-tiedostoon käyttämällä komentoja kuten ”User-agent” ja ”Disallow”. Näitä komentoja käyttämällä voit määrittää, mitkä hakurobotit voivat indeksoida sivusi ja mitkä eivät, sekä mitkä sivut tai alueet sivustollasi ovat kiellettyjä hakukoneilta.

Kun olet luonut robots.txt-tiedoston ja määrittänyt siihen haluamasi ohjeet, varmista että tiedosto on helposti löydettävissä ja käytettävissä verkkosivuston juurikansiosta. Tämä auttaa hakukoneita löytämään ja noudattamaan tiedostoasi.

Yhteenvetona, robots.txt-tiedosto on tärkeä työkalu verkkosivuston hallinnassa ja hakukoneoptimoinnissa. Sen avulla voit ohjata hakukoneita sivustollasi ja varmistaa että haluamasi sisältö saavuttaa halutun näkyvyyden hakutuloksissa.

Tapio Kauranen

Hei! Minä olen Tapio Kauranen. Kansleri digimarkkinointitoimiston toinen perustaja, sekä & hakukoneoptimointiammattilainen.